Sibiř očíma Jana Vermouzka

Sibiř je místem pro středoevropana velmi vzdáleným. O to zajímavější je nahlédnou hlouběji do jejího života. Příležitost k tomu nabízí  výstava brněnského fotografa Jana Vermouzka v galerii Otevřená zahrada.

FOTO: Jan Vermouzek

Černobílá dokumentární série „Sibiř“ vznikla v průběhu tří týdnů v roce 2016, strávených kolem řeky Angary. Ta je důležitá pro celou přilehlou oblast Krasnojarského kraje. Většina snímků přitom pochází z městečka Motygino a vesnic Ordzhonikidze a Kamenka. Zachycují pozůstatky minulých dob, které v krajině přetrvávají jako memento dřívějšího ekonomického rozvoje.

„Nerad o fotkách nějak výrazně hovořím. Měly by být především samodokumentačni,“

Série Sibiř dokumentuje nebývalý rozpad existující infrastruktury, způsobený – jak autor uvádí – změnou režimu v roce 1989 a následným poklesem ekonomiky celého kraje. Zdrojem většiny lidí se tak stala sama Sibiř, která tím však velmi trpí.  „Život zde není lehký, plody přírody jej činí o něco snesitelnějším, ovšem lidé si z přírody berou víc, než jim bude schopna dlouhodobě poskytovat,“ varuje autor a jeho obavy dokreslují o fotografie samotné. A tak to má podle jeho slov i být.  „O svých fotkách nerad nějak výrazně hovořím. Měly by být především samodokumentačni,“ upozorňuje.

Výstavu, kterou připravil dům umění města Brna, byla zahájena vernisáží v pondělí, 3. června a veřejnosti je otevřena od dnešního dne. mohou K vidění je v Galerii Otevřená zaharada a přístupná bude až do konce měsíce srpna vždy v pracovní dny od 10:00 do 17:00. Galerii i stejně pojmenované kulturní a vzdělávací centrum provozuje Nadace Partnerství v bývalých Boromejských zahradách přímo v centru Brna, na ulici Údolní 33.

Jan Vermouzek

Narozen v roce 1979 v Brně, kde žije a pracuje. Od roku 2007 studoval na Institutu tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě, obor tvůrčí fotografie, který absolvoval roku 2012. Pracuje jako IT specialista se zaměřením na počítačové sítě.

Ve své volné fotografické tvorbě se věnuje hlavně černobílému dokumentu. Je držitelem několika cen CzechPressPhoto v kategorii každodenní život. V roce 2017 absolvoval magisterské studium na Institutu tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě — souborem Sibiř ukončil svá studia na Institut tvůrčí fotografie (ITF).

Share Button
Kamil Červinka on InstagramKamil Červinka on LinkedinKamil Červinka on Twitter
Kamil Červinka
_______________________________________________________________________________________
www.kamilcervinka.eu