Brněnská ZOO se rozrostla o dvě liščí dámy

Bohatá kolekce psovitých šelem v ZOO Brno se rozrostla o dvě samice korsaca, lišky obývající oblasti střední Asie. Do Brno přicestovaly z německého Heidelbergu. 

FOTO: Matyáš Slavík

Nové obyvatelky ZOO Brno mohou návštěvníci vidět v expozici vedle rysa kanadského. Do Brna je přivezli z Heidelbergu v Německu, starší z nich se však narodila 28. dubna 2014 v Hluboké nad Vltavou a mladší v Zoologické zahradě v Saarbrückenu o necelý rok později, 2. dubna 2015. V novém domově se obě samičky zatím zabydlují a pokud vše půjde dobře, může se skupinka i rozrůstat. Jak v tiskové zprávě uvedl mluvčí zahrady Martin Maláč, “pokud se bude korsakům na jihu Moravy dařit, připojí se k liščím dámám také samec”. 

Korsaci (vulpes corsac) je liščí druh obývající rozsáhle stepi a polopouště střední Asie rozprostírající se v Uzbekistánu, Kazachstánu až po Mongolsko a Čínu. Charakterističtí jsou šedou až černošedou srstí se stříbrnými odstíny na hřbetě. Srst mají hustou a velmi měkou, která ve spodních částech přechází do světlejší až žluté barvy. Právě srst je důvodem, proč je tato liška také v některých oblastech hojně lovena a její populace ve volné přírodě v jednotlivých letech výrazně kolísá. Red list IUCN označuje korsaky za málo dotčené, vývoj populace ale znám není. Je to způsobeno stylem života. V přírodě to jsou plaché šelmy, které nemají stálé teritorium a často migrují. Jejich počty v přírodě tak lze zjistit jen s velkými obtížemi.

Migrace má pro korsaky velký význam, přesunují se vždy za nízkou sněhovou pokrývkou, protože nejsou přizpůsobeni na lov v hlubokém sněhu. Důvodem je jejich malý vzrůst, vždyť mezi liškami patří k těm menším. V dospělosti váží asi 2.5 kg a délka jejich těla kolísá mezi 45 až 65 centimetry. Typický je pro ně dlouhý huňatý ocas s délkou 19 až 35 centimetrů.  

Oproti jiným druhům lišek jsou ale společenštější. Rodiče často vychovávají mláďata společně a spí v jedné noře. Paří se během ledna a března. Samice je březí 55 dnů a vrhne až 6 mláďat. Nory raději vyhledávají již hotové, než že by si je stavěly. Společně se vydávají za potravou, a to především za hlodavcích. Loví však i hmyz a ptáky. Občas však doplní jídelníček nalezenými vajíčky či rostlinami. Aktivní jsou především v noci. 

Share Button

Kamil Červinka Kamil Červinka

_______________________________________________________________________________________ www.kamilcervinka.eu

Napsat komentář