Příbor, který chutná
Plastové příbory jsou pro životní prostředí doslova katastrofou. Změnit by to mohla firma Bakeys. Na trh přišla s příbory, kterými se nejen najíte, ale na nichž si i pochutnáte.
FOTO a VIDEO: Bakeys
Indický chemik a bývalý vědec Narayanem Peesaparym přišel před několika lety s doslova převratnou novinkou, Napadalo jej udělat jednorázové příbory, které nebudou škodit životnímu prostředí. Sám o sobě totiž bude poživatelné. Vyráběny jsou z pšenice, rýže, nebo prosa. A není přitom nic zvláštního na tom, že se tento nápad zrodil právě v této asijské zemi. Zdejší spotřeba plastových příborů je enormní. Ročně jich zde použijí až 120 miliard kusů. To má zcela pochopitelně ekologické důsledky.
Narayana Peesapatyho věří, že jeho nápad to může zvrátit. V roce 2011 proto založil společnost Bakeys a pustil se do práce. Dnes má v nabídce hned jednorázový příbor v několika různých příchutích, a co je důležitější, o výhodnosti jejich používání přesvědčil i své vlastní zaměstnance. Ti je z chutí používáají v práci v době pauzy na oběd.
„Příbory jsou vysoce výživné a také chutné“, říká ke svému produktu sám výrobce. Jíst s nimi můžete bez obav horkou polévku, zamíchat si cukr v horké kávě nebo si pochutnat na zmrzlině. A ani když je jíst nechcete, nevadí. Na rozdíl od plastů se rozloží velmi rychle, zhruba do týdne, a to zcela bez uvolňování škodlivých látek. Drobným nedostatkem může být jen to, že příbor není vhodný na krájení tužších potravin. Zlomil by se. Na steaku si s ním proto nepochutnáte.