Tečky, které chrání životy

Je to několik týdnů, co se na sklech u výběhu pand červených v ZOO Jihlava objevily tečky. Zveřejnění této novinky na sociální síti tehdy vyvolalo různorodé reakce návštěvníků a zejména fotografů. K čemu ale tyto tečky jsou?

FOTO: ZOO Praha

Tečky na sklech výběhu jsou podle tiskového mluvčího ZOO Martina Maláče jen přirozenou reakcí zahrady. Jejich cílem je ochrana ptáků, pro něž jsou velké prosklené plochy smrtelným nebezpečím. „Před několika lety jsme vyhlásili naší zahradu za ZOO bez mříží„, připomíná Martin Maláč. A zahrada chce stále být podle jeho slov prospěšná všem, tedy aby se návštěvníci cítili v areálu příjemně, ale aby byla i bezpečná pro zvířata, a to nejen pro ty chovaná v samotné ZOO. „Zoologické zahrady jsou organizacemi, které chrání živočišné druhy a nemůžeme na jedné straně chránit exotické ptáky někde v Asii a na straně druhé stavět našim ptákům do cesty smrtelné překážky,“ vysvětluje. Polep u výběhu červených pand je tak první a zahrada má v úmyslu zhodnotit a případně i rozšířit tuto metodu ochrany i na další prosklené výběhy.

Tečky na výběhu pand červených v ZOO Jihlava. FOTO: ZOO Jihlava

I návštěvníci přijímají novinku zatím veskrze pozitivně. Obavu měli jen fotografové, kteří se zamýšleli, že díky tečkám nebude fotografování možné. „Polep je udělaný tak, že nejde o celistvou folii ale opravdu o jednotlivé tečky a nemělo by to tak návštěvníkům bránit ve fotografování,“ ubezpečuje Martin Maláč.

Siluety nefungují, ptáci si na ně zvykli

Proč ale tečky? Díky stávající praxi panuje domněnka, že stačí jedna či dvě siluety dravců, a problém je vyřešený. Jak ale upozorňuje již dlouhodobě Česká společnost ornitologická, je to velký omyl. na začátku to fungovalo, dnes je to ale jinak. „Ptáci si na siluety velmi rychle zvykli a zjistili, že pro ně neznamenají nebezpečí,“ podotýká Věra Sychrová z ČSO. Jednoduše siluetu obletí a do skla tak stejně narazí. A řešení? Podle ČSO je třeba, aby jednotlivé části polepu od sebe nebyly dále, než deset centimetrů. Jen tak ptáci budou sklo vnímat jako překážku a vyhnou se mu.

Tečky najdou návštěvníci i v ZOO Praha

Bílé tečky na sklech u výběhu tygrů malajských v ZOO Praha FOTO: Petr Šmídek

Již od roku 2017 mají na skleněných plochách tečky také v pražské zoologické zahradě. „Jsou hned u několika pavilonů, například u tygrů malajských, lvů nebo i psů pralesních“, prozrazuje tisková mluvčí zahrady Lenka Pastorčáková. Vedle samotných pavilonů je potisk i na terase kanceláře ředitele ZOO Miroslava Bobka. Využívat jej pražská ZOO chce i do budoucna. Jeho umístění je plánováno i na nově budované Tasmánské expozici. Nově zbudované toalety jsou pak ze stejného důvodu vybaveny skly s matovými fóliemi. A jaké jsou zkušenosti. Ty zahrada zatím hodnotit nechce, jak nám ale Lenka Pastorčáková sdělila, není zaznamenaný jediný úhyn ptáků způsobeným nárazem do skla.

Další možností jsou UV nálepky, ale …

Zoologická Zahrada v Jihlavě zvažovala podle slov tiskového mluvčího Martina Maláče hned několik možností. Jednou z nich jsou tzv. UV nálepky. I ty fungují velmi dobře.Nebyly by ani překážkou pro návštěvníky a fotografy. Mají však jednu velkou nevýhodu. „Jejich životnost je malá a navíc jsou neekologické a také nákladné„, prozrazuje Martin Maláč důvody, proč ZOO zvolila právě řešení v podobě bílých teček.

Mimo zoologické zahrady bohužel není mnoho míst, kde se podobné polepy na velké prosklené plochy používají. Není tak výjimečné, že u výloh, protihlukových stěn a jiných ploch naleznete mrtvého ptáka hned vedle siluety dravce. Pomoci přitom může každý. Stačí jen v takovém případě upozornit majitele plochy, místní úřady nebo i některou z organizací na ochranu přírody a přispět tak k zabezpečení nebezpečné skleněné plochy a tím i k ochraně naší přírody.

Share Button
Kamil Červinka on InstagramKamil Červinka on LinkedinKamil Červinka on Twitter
Kamil Červinka
_______________________________________________________________________________________
www.kamilcervinka.eu