Hydrometeorologický ústav otevře na Světový meteorolický den své brány veřejnosti

Foto: Mitsuko Yanagisawa / AKIKO magazín

Na dnešní den připadá Světový den vody a bezprostředně po něm následuje Světový meteorolický den. A právě při této příležitosti si veřejnost může na mnoha místech v ČR prohlednout profesionální meteorologické stanice a observatoře spravované Českým hydrometeorologickým ústavem 

Pracoviště ČHMÚ se po celé zemi otevřeou v sobotu, v 9:00. Široké veřejnosti se tak naskytne jedinečná příležitost poznat čím vším se tato pracoviště zabývají a seznámit se s technikou, kterou k tomu využívají. Ale nejen to. Vedle moderní techniky budou moci návštěvníci poznat i techniku minulou. „V letošním roce oslaví Český hydrometeorologický ústav 100 let měření,“ upozornila tisková mluvčí ČHMÚ Martina Součková. „Jistě bude zajímavé takovéto intenzivní srovnání současnosti a historie ve všech oborech.“ Přímo před zraky návštěvníků pak proběhne na pobočkách i příprava měření a tvorba předpovědi počasí. 

Ne všude však bude program stejný. Na některých místech je připravenao i několik neobvyklých událostí. Tak kupříkladu na Observatoři Praha-Libuš vypustí pracovníci meteorologický balon vybavený radiosondou a v pražských Komořanech se pak představí za přispění Armády ČR mobilní hydrometeorologická souprava OBLAK.

Kdo má raději krásný výhled, může se vydat do Českého středohoří. Zdější Observatoř Milešovka je nejvýše položenou stanicí v ČR a i díky tomu nabízí krásný výhled na okolní krajinu, kterou meteorologové doplní i přednáškou o historii měření na tomto místě. 

Program

Share Button
Kamil Červinka on InstagramKamil Červinka on LinkedinKamil Červinka on Twitter
Kamil Červinka
_______________________________________________________________________________________
www.kamilcervinka.eu