Vědci našli na Moravě nový druh brouka

V lužních lesích na soutoku řek Moravy a Dyje objevili vědci zcela nový druh brouka. Své jméno získal podle místa nálezu, kožojed moravský.

FOTO: Biologického centra Akademie Věd ČR

Střední Evropa je dobře prozkoumaná a vědě neznámé druhy brouků tu objevujeme už jen vzácně,“ říká k nálezu Petr Šípek z České společnosti entomologické. A právě o to je nález nového brouka vzácnější. Podle Šípka to ukazuje jak jsou jihomoravské luky, nazývané také jako Moravská Amazonie, cenné a unikátní. Jinak nenápadný, hnědo-černý brouk je z rodu kožojedovitých dostal jméno kožojed moravský (Paranovelsis moravicus). Na jeho objevu se podíleli vědci z Biologického centra Akademie Věd ČR, České zemědělské univerzity v Praze a Ostravské univerzity.

Velký je sotva půl centimetru a objeven byl při průzkumu lokality soutoku Dyje a Moravy v roce 2012 týmem Lukáše Čížka z Biologického centra AV ČR. „Měli jsme tam rozmístěno 360 pastí. Do každé z nich se chytí stovky brouků, materiál se pak musí roztřídit a rozeslat specialistům,“ popsal průběh tehdejšího průzkumu Lukáš Čížek. Do té doby neznámý druh bych chycen na starých dubech v oblasti obory Soutok. A vědci předpokládají, že právě staré duby ke svému životu potřebuje. Ostatně nikde jinde zatím pozorován nebyl a i jemu příbuzné druhy žijí především ve starých kmenech stromů a využívají přitom chodby jiných druhů hmyzu. Moravská Amazonie se tak pro nový druh zdá být velmi příhodným prostředím, i když vědci přiznávají, že mnoho toho o novém druhu říct nemohou. „Zatím víme, jak tento nový druh kožojeda vypadá,“ říká entomolog Jiří Háva z České zemědělské univerzity v Praze. Je to právě on, kdo kožojeda moravského podrobně popsal a nález publikoval v aktuálním čísle prestižního odborného časopisu Folia Heyrovskyana. Spokojit se přitom musel s pouhými čtyřmi exempláři, které se zatím podařilo chytit. V jejich přirozeném prostředí se je zatím sledovat nepodařilo.

 

 

 

Share Button
Kamil Červinka on InstagramKamil Červinka on LinkedinKamil Červinka on Twitter
Kamil Červinka
_______________________________________________________________________________________
www.kamilcervinka.eu